کد مطلب: 326 | تاریخ انتشار: 1402/5/14 | مقاله | سلامت | منبع: عصرایران
تنفس هولوتروپیک چیست و چرا باید آن را انجام دهیم؟
زمانی که دچار استرس شده ایم، چند نفس عمیق می تواند دنیایی از تفاوت را ایجاد کند. در واقع تنفس اصولی می تواند ما را راحت و به آرام کردن نگرانی ها و ترس هایمان کمک کند. برخی از متدهای نفس کشیدن حتی منتج به خودآگاهی بیشتر و نگرش بهتر نسبت به زندگی می شوند. در این میان یکی از روش هایی که از محبوبیت فراوانی برخوردار است و می تواند سبب بروز نتایج مذکور شود، تنفس هولوتروپیک نام دارد. لازم به ذکر است اطلاعاتی که در خصوص این تنفس در اختیار علاقه مندان قرار می گیرند، با استناد به مقالات کلینیک کلیولند جمع آوری شده اند.
دکتر استانیسلاف گروف و همسرش کریستینا در دهه 1970 در موسسه الن در بیگ سور، کالیفرنیا، تنفس هولوتروپیک را توسعه دادند. گفتنی است که پیشینه گروف به درمان از طریق روانکاوی (گفتار درمانی که بر انتقال افکار یا احساسات سرکوب شده به ذهن خودآگاه متمرکز است) باز می گردد. آنها بررسی کردند که چگونه حالات مختلف و دگرگون شده آگاهی می تواند بر سیر مشاوره روانپزشکی یا حتی درمان های سنتی تاثیر بگذارد. دکتر گروف طی آزمایشات خود دریافت که تنفس سریع یا عمیق ناشی از وحشت و اضطراب در واقع می تواند بر مغز اثر مثبت بگذارد.
کلمه "هولوتروپیک" از واژه های یونانی "holos" یا کل و "trepein" گرفته شده است که به معنای حرکت در جهت چیزی است. حال ترکیب این دو با یکدیگر مفهوم «حرکت به سوی تمامیت» را در بر دارد. به بیان دیگر تنفس هولوتروپیک از الگوهای تنفسی سریع و کنترل شده برای خلق تجربه ای شبیه رویا یا چیزی که معمولا تحت عنوان «وضعیت تغییر یافته آگاهی» نامیده می شود، استفاده می کند. هنگامی که فرد به این حالت دست یابد، می تواند به بخش هایی از آگاهی خود دسترسی داشته باشد که غالبا ارتباط با آنها دشوار است.
هدف از انجام تمرین هولوتروپیک اساسا استفاده از تنفس تسریع شده به منظور افزایش آگاهی درونی و همچنین مقابله با آسیب های گذشته است. تنفس هولوتروپیک به ما این امکان را می دهد تا به بخش هایی از روان خود دسترسی یابیم که در شرایط عادی قابل دسترسی نیستند. این متد تنفس درمانی در مشکلات زیر بسیار راهگشا محسوب می شود:
- افسردگی
- اختلال مصرف مواد
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اضطراب
- افکار منفی
- استرس مزمن
- تنش
- رفتارهای اجتنابی
نحوه انجام تنفس هولوتروپیک
جلسه تمرین تنفس با دراز کشیدن فرد روی یک سطح راحت(مانند زیرانداز نرم یا مت) آغاز می شود. هنگامی که در وضعیتی آرام و راحت قرار گرفتید، چشمان خود را ببندید و شروع به تنفس سریع و عمیق در یک الگوی دایره ای یکنواخت کنید. هیچ مکثی بین دم و بازدم وجود ندارد. در حالی که این کار را انجام می دهید، لزوما نیازی نیست که جای خود ثابت و ساکت باشید، حتی می توانید زمزمه، برخی حرکات بدن مانند تکان دادن دست ها و یا حالت هایی که باعث می شود بیشتر احساس آرامش کنید را نیز داشته باشید و در همین حین همچنان چشمان خود را بسته نگه دارید.
ممکن است این تکنیک تنفس سریع به مدت چند دقیقه یا حتی چند ساعت طول بکشد. موسیقی نیز طی جلسه پخش می شود تا به فرد برای ورود به حالت تغییر یافته یاری برساند. در این میان گوش فرا دادن به ملودی های ملایم مدیتیشن بهتر از انواع دیگر موسیقی است.
مزایای تنفس هولوتروپیک چیست؟
مزایای منحصر به فرد تنفس هولوتروپیک می تواند شامل موارد زیر باشد:
- کمک به ترشح سموم از جریان خون و بافت های بدن
- کاهش فشار خون با افزایش گردش خون
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود هضم با کاهش استرس روی کبد و کلیه ها
- کاهش استرس جسمی و روحی
- افزایش وضوح ذهنی و خلاقیت
- ایجاد مسیرهای عصبی جدید در مغز
چگونه تنفس هولوتروپیک بر مغز تاثیر می گذارد؟
دانشمندان کشف کرده اند که ریتم تنفس هولوتروپیک باعث ایجاد فعالیت الکتریکی در مغز انسان می شود که تعادل عاطفی و قدرت حافظه را افزایش می دهد. هنگامی که تنفس کنترل شده برای تسهیل مدیتیشن استفاده شود، باعث افزایش جزئی در اندازه مغز می شود. مغز همچنین می تواند در مناطقی که با توجه و پردازش ورودی های حسی سر و کار دارند، توسعه یابد.
ممنوعیت تمرین تنفس هولوتروپیک
از آنجایی که تنفس هولوتروپیک ممکن است باعث رهاسازی فیزیکی و عاطفی قوی شود، توصیه می شود که پیش از انجام آن با پزشک خود مشورت کنید. اگر سابقه هر یک از موارد زیر را دارید، از این نوع تنفس اجتناب کنید:
- مشکلات قلبی عروقی
- فشار خون بالا
- آسیب فیزیکی یا جراحی تازه
- هر شرایطی که نیاز به دارو درمانی منظم داشته باشد
- حملات پنیک
- روان پریشی و اختلالات تشنجی
تنفس هولوتروپیک برای افرادی که باردار یا شیرده هستند نیز توصیه نمی شود.